Acupunctuur

Wat is acupunctuur?

Acupunctuur is een van de belangrijkste onderdelen van de Traditionele Chinese Geneeskunde (T.C.G.) en is al meer dan 2 duizend jaar oud. Acupunctuur is gericht op het herstellen van de energiebalans in het lichaam.

Zonder energie is leven niet mogelijk. De energie in de mens is onder andere nodig om het hart te laten kloppen, te bewegen, na te denken, emoties te verwerken en om ons voedsel te verteren.

 

Om deze lichaamsprocessen optimaal te laten verlopen moet er energie zijn en moet deze energie goed stromen, zodat de energie evenwichtig over het lichaam verdeeld wordt (balanssituatie)

 

Klachten

Volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde is in geval van klachten, pijn of ziekte de energiebalans van het lichaam verstoord.

Er kan een blokkade zijn die de energie verhindert vrij te stromen (stagnatie van energie). Ook kan er op sommige plaatsen te veel en op andere plaatsen te weinig energie in het lichaam zijn (onevenwichtige verdeling van energie)

In een gebied dat door blokkades of onvoldoende stroming te weinig energietoevoer krijgt kunnen klachten ontstaan. Afvalstoffen worden dan niet goed afgevoerd en nieuwe stoffen worden onvoldoende aangemaakt.

 

Hoe raakt het lichaam uit evenwicht

In de moderne tijd zijn er veel factoren waardoor het lichaam in onbalans kan raken, o.a

  • Onvoldoende beweging
  • Stress /¬†Overbelasting
  • Te weinig slaap / rust
  • Te veel eten en/of verkeerde voeding
  • Een verkeerde houding, langere tijd achtereen

 

Herstel van het energie evenwicht in het lichaam

We hebben honderden acupunctuurpunten op het lichaam die in verbinding staan met de energiebanen in ons lichaam. Door middel van prikken met dunne acupunctuurnaaldjes op deze energiepunten worden blokkades opgeheven en de stroming van energie gestimuleerd. Hierdoor kan de energie weer onbelemmerd langs de energiebanen stromen naar de gebieden met een tekort, zodat de energiebalans hersteld wordt waardoor het zelfherstellend vermogen van het lichaam wordt gestimuleerd.

 

Voor meer informatie

Praktijk Moeniralam

Meidoorn 34T 040 285 8634
5666 AS Geldrop

Bel mij terug